רשויות מקומיות מובילות את השינוי

רשויות מקומיות מובילות את השינוי

רשויות מקומיות בחזית מדיניות מזון מקיימת בעולם

בכל העולם ערים ורשויות מקומיות מובילות את השינוי במערכות המזון ומראות שלרשויות מקומיות יש אפשרות להביא להפחתה משמעותית בפליטות גזי חממה על ידי שינויים אלה ואף להיות גורם מוביל שיסחוף אחריו מדינות.
באמנת מילאנו התאגדו יותר ממאתיים ערים שהתחייבו ל"לפתח מערכות מזון בר קיימא שהן כוללות, גמישות, בטוחות ומגוונות, זאת באמצעות מדיניות עירונית חינוך לקיימות, פיקוח על תזונה, הגברת נגישות עבור אוכ' מוחלשות, עידוד ייצור מקומי ועוד". בין הערים: סיאול, ניירובי, אמסטרדם וגם תל אביב שלנו.
ארבע עשר ערים, חתמו על הצהרת "Good Food Cities" במסגרת אמנת C40 במסגרתה התחייבו להגביר בתחומן את הצריכה של מזון בריא מהצומח, על בסיס דפוסי הדיאטה הפלנטרית המומלצת ע"י מומחי ועדת EAT-Lancet.
אמנה בינלאומית נוספת היא אמנת מזון מהצומח שמקדמים ארגוני סביבה בעולם – על האמנה חתמו כ 16 מועצות ולאחרונה גם בואנוס איירס חתמה כעיר ראשונה. האמנה קוראת להפסקת הרחבה של תעשיית המזון מהחי, מעבר למערכות מזון מבוססות צומח ושיקום של מערכות אקולוגיות שנפגעו.

יש הרבה מה לעשות ברשות המקומית!

דווקא בתחום המזון יש הרבה צעדים שהרשות המקומית או העיר יכולות לעשות, מחינוך קהילתי, דרך שינוי הרכש המרוכז של מוסדות העיר, עבודה עם עסקים ועידוד גידול מזון טרי מקומי.
אלו כמה תחומי פעולה מרכזיים שכדאי לפעול בהם על מנת להפחית צריכת מזון מהחי ולבסס תזונה בריאה מהצומח:
שינוי רכש המזון של הרשות להנחיות התזונה הלאומיות – אפשר להתחיל מהרשות עצמה, לשנות את התפריטים והמכרזים במבני הרשות, את המזון שנרכש לאירועים.
שינוי רכש המזון בצהרונים וגנים – אפשר להשפיע בגדול יותר ולשנות את התפריט בצהרונים וגני ילדים, לבסס אותו על תזונה ים תיכונית ולהתאים אותו להמלצות התזונה הלאומיות
אפשר לעודד את הציבור לאכול פחות מזון מהחי ולעבור לתזונה בריאה מהצומח באמצעות קמפיין ציבורי, הסברה ופעילויות בקהילה.
אפשר לעודד את הציבור לקנות יותר פירות וירקות באמצעות הנגשת פירות וירקות בזול לכל חלקי הרשות וכן קמפיין ציבורי לעידוד צריכת פירות וירקות טריים.
אפשר לפעול להגדיל את היצע המזון הבריא מהצומח בעסקים בעיר.
אפשר לעודד גידול מזון טרי מקומי בגינות קהילתיות, על גגות ובמסגרות חינוכיות.
רצוי ללוות את הפעולות האלה בחינוך בבתי הספר ובתנועות הנוער לתזונה בריאה ובת קיימה.

למידע מפורט על פעולות ברשות המקומית בנושא אקלים ומזון

למה דווקא מזון ולמה דווקא בערים?

רוב המזון בעולם נצטרך באזורים עירוניים ואוכל הוא מרכיב עיקרי בהשפעה הסביבתית של ערים.
כדי להפחית פליטוט:
בשנת 2017 חושב כי פליטות הקשורות לצריכת מזון בערי C40 כ13% מכלל פליטות גזי החממה, מתוכן כ 75% מהפליטות מייצור של מזון מהחי. מחקר של אוניברסיטת תל-אביב בשיתוף עיריית תל-אביב הראה כי המרכיב המשמעותי ביותר בטביעת הרגל של העיר הינו מזון.
כדי לשמור על חוסנה של העיר:
שינוי בייצור וצריכה של מזון היא גם צעד חשוב באדפטציה למשבר האקלים ושמירה על חוסנה של העיר למול מצבי משבר, לשפר את בריאות התושבים ולהבטיח הספקת מזון לתושבי העיר במצבים משתנים.